10 tips

Wat doen “ sterke “ koppels om hun relatie goed en gezond te houden?

 

Je bent gescheiden en na een tijdje kom je iemand tegen op wie je weer verliefd wordt. Een bijzonder fijn gevoel om je weer geliefd te voelen na je scheiding. Toch zeggen veel mensen in onze praktijk dat ze bang zijn deze nieuwe partner weer te verliezen. Dat ze bang zijn om het fout te doen of dat ze moeite hebben om zich weer te binden.

Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar koppels die na hun scheiding een goede relatie op hebben gebouwd en wat hun geheim was. Hier komen ze de 10 tips:

 

  • 1. Kus

Als je weggaat geef je elkaar een kus. Dit kleine gebaar geeft aan dat je om de ander geeft. Leer jezelf aan dit altijd te doen. Het lijkt maar een klein dingetje maar het effect is enorm groot.

 

  • 2. Begroet elkaar als je weer thuis bent:

Je kent het vast wel, je komt terug van een drukke dag en het enige waar je aan kunt denken is aan het eten wat op tafel moet komen. Je loopt de keuken in, in gedachte en je zegt daarbij je partner geen goedendag.

Zorg ervoor dat als jullie thuiskomen er altijd even contact is. Een kus is fijn, maar ook een glimlach of gewoon een vriendelijke goedendag. Als je geen tijd hebt om te praten maar je partner wil juist heel graag zijn verhaal kwijt. Neem dan even de tijd om te luisteren (zonder dat je denkt aan de aardappels die nu echt op het vuur moeten).

Zeg tegen je partner dat je echt heel graag wilt luisteren maar dat er nu echt eten op tafel moet komen. Maar dat je na het eten met heel veel plezier wilt luisteren. Zo maak je connectie met elkaar de ander voelt zich toch gezien en dat is fijn als je de hele dag van elkaar weg bent geweest.

 

  • 3. Slapen zonder ruzie

Je kent het wel s ’avonds op de bank krijgen jullie een meningsverschil, of dat gebeurt al overdag en geen van beide wil toegeven of sorry zeggen.

Probeer echter NOOIT met ruzie gaan te slapen. Onderzoek wijst uit dat als je gaat slapen met ruzie je veel slechter slaapt. Je slaapt lichter en je piekert veel meer. Als je dan wakker wordt ben je niet uitgerust en vaak heb je dan kort lontje waardoor je ( nog) minder kan hebben van je partner en je ruzie vaak (nog) erger wordt.

Doe jezelf en je partner dit dus niet aan en praat voor het slapengaan de ruzie uit of zeg elkaar in ieder geval dat jullie de ruzie in de ochtend uit praten en dat je van elkaar houdt.

 

  • 4. Geef elkaar vaak een compliment

Herken je de volgende situatie, je gaat samen uit eten maar je partner geeft je geen compliment over je zorgvuldig uitgekozen outfit. Je wordt hier misschien wat onzeker van omdat je bang bent dat het niet in de smaak valt. Of omdat je het niet leuk vindt dat je geen waardering krijgt voor de tijd die je erin hebt gestoken.

Wil je dus gezellig je je diner beginnen, geef dan eerst een compliment aan elkaar.

Maar ook als je niet gaat uiteten is een compliment altijd goed. Probeer jezelf aan te leren elkaar mimimaal één keer per dag een compliment te maken. Je zult zien dat jullie relatie alleen maar verdieping krijgt als je dat doet.

 

  • 5. Plan vaak samen een date in.

Zeker als jullie een (samengesteld) gezin hebben is het echt belangrijk samen tijd vrij te maken. Zonder de kinderen even genieten van elkaars gezelschap. Ga eens na de bioscoop of lekker uiteten. Of doe eens heel iets anders zoals een ballonvaart of pak de trein naar een mooie stad. De mogelijkheden zijn oneindig.

 

  • 6. Spanning en intimiteit

Zorg er ook voor dat je genoeg tijd neemt voor intieme zaken. Verras elkaar eens met een lingeriesetje of een opwindend spel. Laat eens een spannend briefje voor elkaar achter, of stuur elkaar overdag een appje wat je graag zou willen als je partner weer thuiskomt. Het samen intiem zijn geeft haalt vaak de zachtheid bij elkaar naar boven. Loopt het allemaal even niet zo lekker tussen jullie? Ga eens samen op tijd naar bed. De volgende dag loopt het allemaal alweer een stuk gesmeerder tussen jullie

 

  • 7. Verassing

Zorg ook voor andere verrassingen neem bijvoorbeeld een stuk kaas mee waarvan je weet dat je partner er zo van houdt. Of koop het flesje wijn waar je van weet dat jullie daar zo van hebben genoten op vakantie. Het zijn vaak de kleine dingen die het maken.

 

  • 8. Let op je telefoongebruik

We kennen het allemaal wel je zit in een restaurant en er zit een koppel naast jullie die alleen maar op de telefoon kijken. Het lijkt alsof ze elkaar niks meer te vertellen hebben.

Zorg ervoor dat je niet constant wordt gestoord door je mobiel. Spreek bijvoorbeeld samen af dat jullie geen telefoon gebruiken als je samen aan het (uit) eten zijn.  Of als je op de bank zit in de avond.

Onderzoek wijst uit dat mensen veel beter slapen als ze de telefoon niet naast het bed opladen maar buiten de slaapkamer opladen. Het is ook nog eens beter voor je relatie als je zonder telefoon naar bed gaat. Dus overweeg ook dat eens om met elkaar af te spreken.

 

  • 9. Don’t take it for granted

Als je al een keer gescheiden bent weet je dat het vinden van de liefde goed houden van je relatie iets is waar je steeds  aan moet blijven werken.

Wat daarbij helpt is om je relatie niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Je kunt ergeren als je partner de dop niet op de tandenpasta draait maar je kunt ook bedenken in je hoofd wat er vandaag wel goed is gegaan.

Het leggen van de nadruk op kleine dingen die niet goed gaan  heeft vaak een negatief effect. Het kijken naar alles wat wel goed gaat en het kijken wat je partner allemaal wel voor je doet heeft een veel groter effect. Probeer het maar eens als er iets negatiefs in je opkomt het direct “ om te denken” naar iets positiefs. Het leven wordt echt leuker!

 

  • 10. Trek op tijd aan de bel

Een nieuwe relatie aangaan na een scheiding is niet eenvoudig, misschien keren er wel patronen terug uit je vorige relatie waar je van hoopte dat je nooit meer in die situatie zou komen. Misschien valt het samengestelde gezin jullie wel heel zwaar. Misschien zijn het de zorgen over de financiën die steeds weer de kop op steken.

Ons (dringend) advies is wacht niet te lang voordat je hulp zoekt. Met je auto ga je niet naar de garage als hij niet meer rijdt maar daar die laat je jaarlijks controleren.

Doe dat ook met je relatie!. Kom naar ons toe als jullie denken we zien het even niet meer zitten, als jullie samen geen oplossing kunnen vinden voor een probleem, als jullie vastlopen in steeds dezelfde ruzie etc.

Wij geven relatie coaching voor koppels na-scheiding en samengestelde gezinnen. Laat het conflict of de ergernis niet oplopen maar smoor het in de kiem!

Kom dus gerust aan tafel.