Scheiden als je zwanger bent of met een jong kind(eren).
Voor ons zitten Debby en Hendrik. Debby heeft een dikke buik, van haar eerste kindje. Hendrik is de vader en ook bij hem is het zijn eerste kindje.
We vragen wat maakt dat ze uit elkaar gaan. Ze kijken elkaar aan en zeggen dat ze het daar niet over willen hebben. Met tranen in de ogen kijkt Debby mij aan en zegt dan “ iedereen vindt er wat van, dat wij nu uit elkaar gaan nu ik zwanger ben. Iedereen heeft een mening over ons en het hele dorp praat over ons.”
Ik vraag naar hun situatie: of ze getrouwd zijn of samenwonen. Het zijn samenwoners zonder samenlevingsovereenkomst.
Als je gaat scheiden als je zwanger bent en samenwoont zijn er een aantal zaken van belang:
- Als je samenwoont dan moet je ervoor zorgen dat de vader de baby erkent dat moet je doen in de gemeente waar je woont. Erkennen betekent dat je een juridische band hebt. Je bent dan ook verplicht het kindje te onderhouden
- Als de baby is geboren dan moet je ouderlijk gezag aanvragen, je krijgt dan het recht en de plicht om een kind jonger dan 18 jaar te verzorgen en op te voeden Hiervan valt dus ook het nemen van beslissingen. Je kunt het gezag opvragen bij de rechtbank maar daarvoor moet je het kind wel erkent hebben.
Als je een geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent dan hoef je de bovenstaande stappen niet te nemen. Het kindje wordt dan in jullie gemeenschap geboren en is automatisch jullie kindje.
Op welke zaken moet je letten bij de omgangsregeling?
Voor moeders is het vaak moeilijk om een pasgeborene los te laten. Ze hebben het gevoel versneld los te moeten laten en zouden het liefst willen dat de tijd zonder de baby rustig wordt opgebouwd. Echter is het voor de baby belangrijk:
- Het is belangrijk dat de baby zich met beide ouders kan hechten. Hiervoor is het noodzakelijk dat de baby beide ouders regelmatig ziet en beide ouder het hele verzorgingspakket ( voeden, wassen spelen, troosten, knuffelen etc) aan de baby geven zonder grote tussenpauze
- In de periode die vaak het 4e trimester wordt genoemd ( de eerste 3 maanden na de geboorte) is de moeder nog sterk lichamelijk verbonden met de baby. Het is raadzaam dat de vader in het huis van moeder komt om de baby te verzorgen
- Maak een omgangsregeling die flexibel is. Baby’s veranderen de eerste per jaar heel snel in hun behoefte. Bouw na de eerste 3 maanden de omgang rustig op. Maar wel dusdanig dat vader genoeg tijd krijgt om zich te binden met de baby
- Baby’s zijn sensitief ingesteld waarbij ze gevoelig zijn voor lichamelijk contact maar bijv. ook jouw stem, het oogcontact en de energie die je bij je draagt. Hoe rustiger jij bent hoe rustiger de kleine.
- Het is erg wenselijk om bepaalde rituelen bijv. bij het slapen zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Denk aan hetzelfde slaapliedje of knuffel. Herkenning stimuleert een veilig gevoel bij beide ouders en maakt het kindje rustig.
Als je gaat scheiden je bent zwanger dan is de zwangerschap vaak extra zwaar door dit verdriet. Probeer ondanks dat jullie het beiden moeilijk hebben stress zoveel mogelijk te vermijden. De baby voelt het als ouders gestrest zijn. Kom bij ons aan tafel om duidelijk en goede afspraken te maken over de omgangsregeling, de voeding, de financiën maar ook over de bevalling.
We praten een dikke twee uur met Debby en Hendrik. We spreken alle aspecten door van de bevalling tot de kraamtijd, van de voeding tot de slaapjes.
Debby staat na twee uur op. Ze ziet er vermoeid uit. Ze geeft ons de hand en zegt met trillende stem “ bedankt voor jullie hulp en vooral bedankt dat jullie ons niet hebben veroordeeld.”
En dat laatste dat is ons werk, koppels niet veroordelen wat er ook is voorgevallen. Maar de neutrale persoon zijn waar je jezelf mag zijn, alles kan zeggen en waar gezocht wordt naar goede oplossingen voor jullie specifieke situatie.
Kom aan tafel als jullie ook in een moeilijke situatie vinden en samen naar de oplossing willen zoeken.