Ervaringsverhaal van Louise

Ervaringsverhaal van Louise : Ik heb spijt van het stoppen van het mediation traject en de keuze voor de advocaat.

Als ervaringsdeskundige wil ik graag mijn verhaal delen over mijn ervaring met het stoppen van een mediation proces en het inschakelen van advocaten. Het is een beslissing waar ik veel verdriet van heb gehad en waar ik veel spijt van heb.

Het begon allemaal toen mijn man en ik wilde gaan scheiden. Het leek ons een goed idee om hiervoor een gezamenlijke mediator te zoeken.  In het begin leek het goed te gaan. We hadden beiden het gevoel dat we ( veel) vooruitgang boekten en dat we tot een oplossing zouden komen. Maar op een gegeven moment liep het proces vast en kwamen we er niet meer uit. We waren het niet eens over bepaalde zaken. We kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan. We wilde en konden niet meer naar elkaar luisteren en vulde vooral heel veel in voor de ander. Onze mediator deed ontzettend zijn best om ons naar elkaar te laten luisteren. Maar als ik naar mezelf kijk was ik vaak te boos. Daar waar ik anders het altijd vanuit verschillende invalshoeken bekijk, kon ik dat nu niet meer. Ik wilde niet meer toegeven wat dat had ik al genoeg gedaan.

Op een dag was ik zo boos dat ik een advocaat heb gebeld. Het voelde heerlijk dat ik iemand aan mijn zijde had die echt voor mij ging vechten. Die mij groot gelijk gaf dat ik niet wilde toegeven wat ik had er immers recht op. Ik voelde me echt gehoord……

Toch kwam ik er als snel achter dat ik een grote fout had gemaakt. De kosten van de advocaten waren verschrikkelijk hoog en we waren beide veel geld kwijt ( de overwaarde die we uit ons huis kregen ging voor een groot deel op aan onze 2 advocaten, rechtbank en griffierkosten) . En dan heb ik het nog niet eens over de tijd en energie die het ons kostte.

Maar het ergste was nog wel dat de uitspraak van de rechter niet naar mijn verwachting was. Ik had het gevoel dat ik er slechter vanaf kwam dan ik had gehoopt. Ik vroeg mezelf af of het de kosten en moeite wel waard was geweest. Onze relatie is na deze hele toestand enorm bekoeld. We praten nog amper tegen elkaar en wisselen alleen nog informatie over de kinderen met elkaar. Al het contact tussen ons gaat moeizaam en dat doet me ontzettend veel pijn.

Ik realiseerde me dat het inschakelen van advocaten ons niet geholpen had om het conflict op te lossen. Integendeel, het had het alleen maar erger gemaakt. Ik voelde me teleurgesteld en gefrustreerd over de hele situatie.

Als ik er nu op terugkijk, dan denk ik dat we beter hadden kunnen proberen om het mediation proces voort te zetten. Misschien hadden we een andere mediator kunnen inschakelen of hadden we meer tijd kunnen nemen om tot een oplossing te komen. Het was achteraf beter geweest om te wachten met het maken met belangrijke beslissingen als mijn heftige boosheid was gezakt. Het inschakelen van advocaten was in ieder geval niet de oplossing.

Ik hoop dat mensen die in een soortgelijke situatie terechtkomen mijn verhaal lezen en er iets van kunnen leren. Het is niet altijd de beste keuze om meteen een advocaat in te schakelen. Soms is het beter om te blijven zoeken naar een oplossing door middel van mediation of andere vormen van conflictbemiddeling. In mijn geval had ik veel spijt van mijn keuze om een advocaat in de arm te nemen en ik hoop dat anderen deze fout niet maken.