Hoe vertellen we het de kinderen?
Ze zitten samen aan tafel een nog relatief jong koppel met twee kindjes. Ze hebben twee kindjes een meisje van 4 jaar en een jongetje van bijna 7 jaar.
Ze komen binnen voor ons gratis kennismakingsgesprek. We leggen onze werkwijze uit en wat ze van ons kunnen verwachten.
Ik merk dat ze een beetje ongedurig op de stoel draaien. Als we vragen of ze nog vragen hebben. Krijgt ze de tranen in de ogen. Hij neemt het woord en zegt “hebben jullie misschien tips hoe wij, “het “ het best aan de kinderen kunnen vertellen”
Die vraag krijgen wij vaak in onze praktijk, er zijn veel boeken over geschreven want dit is misschien wel het moeilijkste moment in de hele scheiding. Je hele leven lang zal je dit moment herinneren. Het is over 10 jaar dat je nog precies weet net zoals bijvoorbeeld dat je altijd nog weet waar je was, wat je aan had, hoe je je op dat moment voelde op 9/11.
Hoe pak je dit moment nu het beste aan?
Het allerbeste is dat jullie de boodschap samenbrengen
Liefst vertel je het de kinderen samen zodat ze allemaal hetzelfde verhaal te horen krijgen. Ga samen met de kinderen ergens rustig zitten in huis ( niet op de slaapkamer van een van de kinderen) en zeg dat jullie iets te vertellen hebben. Breng de boodschap dan “ wij gaan scheiden”
Vertel waarom jullie gaan scheiden op het niveau van je kind. Probeer niet te veel in details te gaan. Zeg bijv “ wij gaan scheiden omdat we niet meer van elkaar houden en niet meer verliefd op elkaar zijn.
Of “ we maken te veel ruzie en daardoor is het niet meer gezellig.
Wat moet je altijd zeggen:
Zeg altijd dat het niet de schuld is van de kinderen. En dat jullie altijd van de kinderen blijven houden. Dat de scheiding definitief is en dat je hier als kind niets aan kunt veranderen. Dat je als kind altijd terecht kan bij papa en mama.
Vertel wat je weet en wat je niet weet benoem je eerlijk.
Als je kind vraagt “ waar gaat papa nu wonen” en je weet dat samen nog niet dan benoem je dat. Je kunt ook zeggen dat er voor jullie ook een nieuwe periode aanbreekt waarin er veel geregeld moet worden. Als jullie het antwoord op de vraag hebben dan laat je het de kinderen als eerste weten.
Vraag of er vragen zijn
Beantwoord de eventuele vragen en vraag dan aan de kind(eren) wat ze het liefste nu willen gaan doen. Kijk er niet raar van op als ze opeens buiten willen voetballen of tv willen gaan kijken.
Op onze checklist kun je alle tips terug vinden.
Het koppel in onze praktijk kwam 2 weken na het eerste gesprek terug. We vroegen hoe het was verlopen met het brengen van de boodschap aan de kinderen.
Ze vertelde dat het heel anders was dan dat ze verwacht hadden van tevoren. Ze hadden verwacht dat de kinderen heel hard zouden gaan huilen en dat ze dan ze dan met zijn vieren snikkend op de bank zouden zitten.
Het tegendeel bleek waar te zijn. Stik nerveus hadden ze de kinderen aan de eettafel gezet met in het midden van de tafel een grote doos tissues en een pot thee.
Ze hadden de boodschap kort maar krachtig gebracht. De kinderen hadden vol ongeloof gevraagd waarom dan? Ze hadden daar antwoord op gegeven. Ze hadden even samen aan tafel gezeten en de kinderen verteld dat het niet hun schuld was.
Ze hadden daarna nog een heleboel vragen verwacht. Maar het enige wat ze zeiden was “ pap en mam is het nu klaar mogen we van tafel want we willen gaan Fortnite spelen.
Ze waren samen achter gebleven aan de tafel, met de volle pot thee en de doos met tissues onaangeroerd tussen hen in….
Vertwijfeld had ze hem aangekeken en ze sprak de woorden “ heb ik hier nu een week niet van kunnen slapen….”