Bruce Fisher is een Amerikaanse scheidingstherapeut

Bruce Fisher is een Amerikaanse scheidingstherapeut. Hij heeft een methode ontwikkeld om een scheiding en het bijkomende verdriet zo goed mogelijk een plek te kunnen geven. Dit aan de hand  van negentien stappen.. Hij vergelijkt scheiden met het beklimmen van een berg. Het is een project dat veel inspanning en doorzettingsvermogen vraagt. Ook zegt Bruce dat mensen vaak drie tot vijf jaar nodig hebben om tot aan de top te komen.

 

Hoewel alle negentien stappen bijdragen aan het heling en genezingsproces, zijn sommige stappen belangrijker dan andere. Of je nu zelf de scheiding hebt ingezet en je daar bijvoorbeeld schuldig over voelt. Of dat het je is “ overkomen” en je jezelf afgewezen en verdrietig voelt. De belangrijkste stappen zijn:

 

  • Klimmen

Scheiden kost veel kracht en vaak ook tijd. Volgens Fisher duurt het zwaarste stuk een jaar dit zal je moeten accepteren. Ook na dit jaar blijft het hard werken. Gemiddeld duur het vijf jaar voordat je jezelf weer een de oude voelt.

 

  • Alle gescheiden mensen beklimmen dezelfde berg,

Of je nu dus diegene bent die te horen kreeg dat je partner niet meer met je verder wilde of als je diegene bent die de scheiding in heeft gezet. Beide zul je de berg op moeten klimmen. Ook alle mensen die al gescheiden zijn hebben dit gedaan. Misschien kun je je hier een beetje aan op trekken als je denkt dat je de enige bent met dit enorme verdriet

 

  • Rouwen

Rouwen is een van de belangrijkste stappen in het scheidingsproces. Je kunt je bijvoorbeeld heel schuldig voelen maar je kunt je ook afgewezen voelen. Het is een kwetsbare periode en het valt niet mee om alles gevoelens te accepteren en te omarmen. Toch is dat wat nodig is. Als je je emoties accepteert en er bewust bij stilstaat dan geef je jezelf een cadeau in het herstelproces

 

  • Emoties serieus nemen.

Verdriet en woede voelen we niet graag. Het liefst zien we onszelf en ook andere ons blij en opgeruimd. Toch horen alle emoties in een scheidingsproces. Als je ze niet we stopt maar accepteert dan helpt je dat steeds een klein stapje met jezelf weer helen.

 

  • Loslaten

Een van de moeilijkste stappen is het loslaten van de pijn en het verdriet. Deze stap heeft vaak veel tijd nodig voordat je hem kan gaan zetten. Je te veel vastklampen geeft vaak veel pijn volgens Fishler. Maar als je het los kunt laten zul je je op termijn veel beter gaan voelen.

 

  • Terugkijken

Als je terugkijkt naar je relatie probeer dit dan zo neutraal mogelijk te doen. En probeer ook te zien wat er mis is gegaan en wat jouw eigen aandeel hierin was. Neem deze inzichten mee naar de toekomst. Je hoeft dan niet meer dezelfde “fouten te maken”. Je hebt er immers van geleerd. Deze stap in het proces kun je zetten als je hoger op de berg zit.

 

  • Het verlies nemen

Het accepteren van de nieuwe situatie is helemaal niet makkelijk maar het is wel iets wat je “ gewoon moet doen:. Als je die stapt zet en je accepteert dat het is wat het is dan zorgt dat ervoor dat je weer een heel klein beetje meer wordt geheeld.

 

  • Het komt goed

Weet dat het altijd weer goed komt ook al voel je je misschien direct na de scheiding afschuwelijk uiteindelijk komt alles weer op zijn pootjes terecht en trekt dit enorme rotgevoel weer weg. Uiteindelijk gaat de zon voor jou ook weer schijnen. Wat belangrijk is dat je veel van jezelf blijft houden en ook dicht bij jezelf blijft dat helpt je door deze moeilijk stap heen.

 

Gaan jullie ook scheiden en zoeken jullie een praktijk waar je echt jezelf mag zijn? Kom dan gerust bij ons aan tafel!