12 Tips na scheiding

Een scheiding kan een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven zijn. Naast de praktische zaken die geregeld moeten worden, kan het ook een enorme emotionele impact hebben. Het kan moeilijk zijn om jezelf en je gezin en het werk weer op de rit te krijgen na een scheiding. Wij vroegen aan onze klanten of ze tips hadden voor koppels die net aan dit proces beginnen. We ontvingen vele reacties:

Hier zijn 12 tips die kunnen helpen bij het herstelproces:

 1. Geef jezelf de tijd om te rouwen. Het is belangrijk om te erkennen dat het oké is om je verdrietig en boos te voelen. Het is een normale reactie op een scheiding en het is belangrijk om je emoties toe te laten.
 2. Praat met vrienden en familie. Het delen van je emoties met mensen die je vertrouwt, kan enorm helpen bij het verwerken van de scheiding. Maar let op dat familie en vrienden niet steeds komen met goedbedoelde tips. Geef duidelijk aan dat je graag je hart wilt luchten en iemand zoekt die naar je wilt luisteren zonder vooroordeel en zonder mening.
 3. Zoek professionele hulp indien nodig. Een therapeut kan helpen bij het omgaan met de emoties en het ontwikkelen van een plan om vooruit te komen. Dit plan van aanpak kan helpend zijn om de eerste tijd goed door te komen en kan helpend zijn om van je af te kunnen praten zonder dat je een blad voor de mond hoeft te nemen.
 4. Zorg voor jezelf. Neem de tijd om te ontspannen, te sporten en gezond te eten. Dit kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Let ook op dat je geen destructief gedrag gaat vertonen. Drinken, blowen, roken, op stap gaan etc, geven je even een goed gevoel en je verdoofd jezelf, maar het is ook een aanslag op je lijf. Je lijf dat ook veel te verduren heeft van de stress. BEN LIEF VOOR JEZELF!
 5. Maak nieuwe vrienden, zoek een nieuwe hobby, of ga iets doen dat je altijd al had willen doen. Dit geeft je de kans om jezelf op een andere manier te leren kennen, om een ander gesprek te hebben dan over je scheiding en het geeft je afleiding.
 6. Verander de omgeving. Vaak kan het helpen om te verhuizen of je huis opnieuw in te richten om een ​​nieuwe start te maken. Dus ga naar de bouwmarkt koop een pot met verf in je favoriete kleur ( die je nu eindelijk zonder overleg op de muur mag smeren) en ga aan de gang. Je huis ziet er binnen no-time anders uit, je bent lekker bezig en je hebt snel resultaat van je werk.
 7. Blijf op de hoogte van de financiën. Dit kan een lastige periode zijn op financieel gebied. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de financiën en eventueel hulp zoekt om de zaken op orde te krijgen. Een budgetcoach kan je helpen om je door de eerste ( onzekere) maanden heen te helpen. Je kunt ook zelf werken met een kasboek, contact geld pinnen en alleen dat uitgeven dat je gepind hebt. Zo zijn er talloze tips te vinden om je financiën onder controle te houden.
 8. Maak een nieuwe routine. Het kan helpen om een nieuwe routine te ontwikkelen en je dagen te vullen met activiteiten die je leuk vindt. Ga in de ochtend eerst eens een work-out doen ipv koffie drinken. Pak de fiets naar het werk ipv de auto. Ga in de avond een lekker stuk wandelen ipv voor op de bank ploffen. Een nieuwe routine werkt vaak verfrissend!
 9. Vergeet niet om te lachen. Lachen is een krachtig medicijn en kan helpen om je stemming te verbeteren. Een dag niet gelachen een dag niet geleefd!
 10. Vermijd negatieve mensen en situaties. Omring jezelf met mensen die je ondersteunen en vermijd situaties die je stress geven. Mensen die je energie kosten, die alleen maar over zichzelf en hun eigen problemen willen praten die kun je beter ( tijdelijk) vermijden. Zoek mensen op die positief in het leven staan, waar je mee kunt lachen, waar je iets van kunt leren of die gewoon lief voor je zijn!
 11. Accepteer dat verandering een deel van het leven is. Het leven is constant in beweging en het is belangrijk om te accepteren dat veranderingen soms onvermijdelijk zijn.
 12. Wees geduldig en geef jezelf de tijd. Het duurt gemiddeld 5 jaar voordat je jezelf weer helemaal opnieuw hebt teruggevonden. Denk dus niet dat het bij jou in een paar weken wel voorbij moeten zijn. Rouwen heeft tijd nodig en een scheiding is rouwen.Mochten jullie nu willen scheiden en zoeken jullie een betrouwbare maar ook vriendelijke scheidingsbegeleiders? Neem dan gerust contact met ons op!

Saskia en Richard