Jij wilt graag naar de mediator, maar je partner niet wat nu?

Jij wilt graag naar de mediator, maar je partner niet wat nu?

Het hoge woord is er aan jouw kant uit. Na maanden misschien wel jaren heb jij het besluit genomen dat je wilt gaan scheiden.

Jouw partner heeft het misschien wel aanzien komen of misschien ook niet. Maar nu jij dan
( eindelijk) hebt besloten kun je niet meer verder wilt met deze relatie maar dat je het wel goed en eerlijk wilt regelen voor de kinderen, voor je partner en voor jezelf.

Misschien heb je het al aangekaart “ wat zou jij er van vinden als een mediator ons zou helpen bij de scheiding?

Vaak zit de partner die te horen krijgt dat jij wilt stoppen met jullie relatie in een hele andere fase zit dan dat jij zit. Misschien ben jij al bezig om te kijken na een nieuwe woonplek, of denk je al na over hoe de jullie omgangsregeling zal gaan worden.

Je partner is daar vaak nog niet. Die is misschien op dat moment boos of verdrietig of geloofd er überhaupt nog niet in dat dit het einde is van jullie relatie.

Als er dan wordt gesproken over hulp bij de scheiding kan dit verkeerd vallen. Misschien wordt je partner wel boos, of verdrietig of wordt het genegeerd.

Wat kun je nu doen om toch bij ons aan tafel te komen?
Hier volgen de tips:

1) Heb je echt duidelijk gemaakt dat je naar een mediator wilt en waarom?
Zeg bijvoorbeeld. Ik zou graag met je naar een mediator willen. Omdat ik het graag goed voor ons allemaal wil regelen. Ik wil graag dat de kinderen het dadelijk op twee plekken fijn hebben en ik wil dat het voor ons allebei financieel goed geregeld is.

Ik heb daarom gekeken waar we dit op de beste manier samen kunnen regelen. Bij praktijk Ex-scheiding zit er altijd een man en vrouw aan tafel. Ze kunnen ons helpen om uit te rekenen wat we per maand over houden, er is een scheidingspedagoog aanwezig voor de kinderen en de kindregeling wordt uitgebreid besproken.

Het lijkt me fijn om alles stap voor stap samen door te nemen. Ik wil namelijk geen ruzie.

Zou jij misschien op de website kunnen kijken en er over na kunnen denken? Ik kom er dan over een paar dagen op terug ( max 5 dagen).

 

2) Na vijf dagen stel je de volgende vraag
Heb jij nagedacht over mediation en op de website kunnen kijken?
Als het antwoord nee is dan kun je zeggen, “ik zou toch graag hebben dat je dit doet. Ik kom er over drie dagen op terug. Ik zou je het nogmaals willen zeggen dat het voor mij heel belangrijk is dat we samen alles goed regelen.”

Is het antwoord ja: dan zijn jullie natuurlijk welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

3) Na drie dagen:

Als er na drie dagen nog een vaag antwoord komt dan mag je het scherper gaan stellen. Je kan dan bijvoorbeeld zeggen:

“Ik heb je nu twee keer gevraagd of je hierop terug wil komen maar ik heb het gevoel dat je dit wat omzeilt. Ik denk dat het alleen maar moeilijker wordt als we zaken blijven uitstellen. Ik zou daarom graag over 2 dagen antwoord van je hebben of je accoord bent met een kennismakingsgesprek. Als je het dan nog niet weet dan zal ik een eigen advocaat in gaan schakelen. Dat heeft absoluut niet mijn voorkeur maar ik wil heel graag vooruit kijken”.

Dit klinkt natuurlijk wel scherp en dat is het ook. Maar mensen die iets liever niet willen proberen daar zo ver mogelijk vandaan te blijven zodat er geen beslissingen hoeven te worden genomen. Dat is een normale reactie maar als er veel geregeld moeten worden is dit uitstel gedrag niet helpend.

Onze ervaring is dat deze aanpak bijna altijd werkt. Je moet het natuurlijk wel op je eigen manier zeggen en bespreken. Houd altijd in je achterhoofd dat jij mediation voorstelt zodat jullie er allebei goed uit komen. Het is dus geen egotistisch besluit maar juist iets dat voor jullie allemaal goed uit kan pakken.

Mocht je een van ons nu een keer willen spreken, omdat het jou ook nog niet lukt om aan tafel te komen?

Bel, mail of app dan gerust. Dan kunnen we samen doorspreken wat je mogelijk nog kan zeggen of doen.