Nederlander naïef over financiële gevolgen scheiding
AMSTERDAM – Maar liefst acht op de tien Nederlanders verwacht niet in financiële problemen te komen als hun relatie zou stranden. Bijna de helft acht dit zelfs uitgesloten, blijkt uit een enquête onder duizend Nederlanders. De vereniging van financiële planners FFP maakt zich zorgen over deze zorgeloosheid.
De meeste mensen maken zich zorgen om financiële problemen door zorgkosten. Daarna volgden stijgende woonlasten. De financiële impact van een echtscheiding bungelt onderaan het lijstje van gebeurtenissen met een hoog financieel risico, volgens de respondenten.
Armoedegrens
Dat is wat naïef, blijkt. Volgens Mark Dukers, directeur van FFP, is een relatiebreuk juist de meest voorkomende oorzaak waardoor mensen in de financiële problemen komen. „Iedereen kent wel schrijnende gevallen. Stellen die tegen wil en dank onder hetzelfde dak blijven wonen of die amper het hoofd boven water kunnen houden, omdat ze met dubbele lasten zitten. Het CBS heeft berekend dat zo’n 7% van de gescheiden mensen onder de armoedegrens terechtkomt. Bij vrouwen komt dat bovendien twee keer vaker voor dan bij mannen.”
Het is volgens Dukers dan ook zorgwekkend dat de meeste Nederlanders vrij onbekommerd naar de impact van een scheiding kijken. Zeker voor vrouwen zijn de risico’s groot. Zij hebben vaak minder inkomen, en verliezen behoorlijk wat koopkracht na een relatiebreuk. Toch schatten juist zij de kans op financiële problemen om deze reden lager in dan mannen.
Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/97224140/nederlander-naief-over-financiele-gevolgen-scheiding
Bron afbeelding: Copyright GETTY IMAGES