70% van stellen zeker nog half jaar op elkaars lip na scheiding

70% van stellen zeker nog half jaar op elkaars lip na scheiding

Scheiden is in de huidige woningmarkt extra lastig. Ex-partners worden in meer dan de helft van de gevallen gedwongen nog een jaar samen te wonen nadat de scheiding is uitgesproken, blijkt uit onderzoek. „Het risico dat de spanningen oplopen en het vervolgens ontvlamt is dan aanzienlijk.”

Slechts een kleine minderheid van de scheidende stellen is snel uit elkaars nabijheid. Liefst 70% lukt dat pas na een half jaar, meldt de Nederlandse vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators (Vfas). Het onderzoek werd verricht door het KRO-NCRV-programma Pointer, dat er zondagavond aanstaande een uitzending aan wijdt op NPO2.

„Veel mensen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden in deze overspannen markt. Voor ouders die net gescheiden zijn, is de situatie nog nijpender. Hun financiële situatie is veranderd en een woning huren of kopen blijkt vaak te duur”, zegt Vfas-voorzitter Alexander Leuftink.

Door de sterk gestegen woningprijzen kunnen partners elkaar ook moeilijker uitkopen, terwijl het woningaanbod bovendien drastisch is gedaald. Leuftink ziet hoe mensen hieronder lijden.

Het onderzoek werd verricht door het KRO-NCRV-programma Pointer, dat er zondagavond aanstaande een uitzending aan wijdt op NPO2.


Herstellen en herpakken haast onmogelijk’

„Na een scheiding volgt een emotionele periode waarin je tijd nodig hebt om te herstellen en je te herpakken, dat wordt haast onmogelijk wanneer je nog onder één dak woont met je ex.” De coronacrisis maakte het de afgelopen twee jaar nog moeilijker voor partners om elk een eigen onderdak te vinden. „Normaliter verblijft na een scheiding één van de twee ex-partners tijdelijk bij familie of vrienden, tot er een eigen woning is gevonden. Door de coronapandemie en de lockdown werd dit echter ook bemoeilijkt, waardoor velen geen uitvalsbasis hadden en noodgedwongen onder één dak moesten blijven wonen”, vertelt advocaat en scheidingsmediator Saskia Braun.


Lockdowns

In die situaties zagen ex-partners elkaar door de lockdowns en het verplichte thuiswerken dus juist extra vaak, zegt Braun. „Het risico dat de spanningen dan oplopen en het vervolgens ontvlamt is dan aanzienlijk. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn is dat niet wenselijk.”

Gemeenten kunnen een gescheiden ouder een urgentieverklaring geven als kinderen niet bij de ex-partner kunnen wonen. Uit het onderzoek onder Vfas-leden blijkt dat veel gemeenten zich hier niet aan houden. De advocaten en mediators vechten die beslissingen echter zelden aan. Als reden geeft 20% aan dat dit ’geen zin heeft’.

Volgens Braun is de huidige situatie zeer onwenselijk, zowel voor kinderen als de ex-partners. „Scheiden is als rouwen”, zegt Braun. „En als je steeds geconfronteerd wordt met de ander dan kom je niet aan je eigen verwerkingsproces toe. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk apart te wonen.”

De huizenprijzen waren in januari 21% hoger dan een jaar geleden. Gemiddeld kwam er de afgelopen acht jaar ruim 90% bovenop de huizenprijs.


Daten doe je niet als je ex op de bank zit’

De 41-jarige Nathalia Pontes Salvador weet als geen ander hoe ontzettend vervelend het is om noodgedwongen met je ex-partner samen te wonen. Na een huwelijk van veertien jaar zetten Pontes Salvador en haar toenmalige partner vorig jaar een punt achter hun relatie. Hoewel de scheiding inmiddels bijna rond is, woont de Nieuw-Vennepse tot haar grote frustratie nog steeds samen met haar ex-partner en kinderen in de echtelijke woning.

„Het is simpelweg onmogelijk om een woning te vinden”, vertelt Pontes Salvador. „Omdat mijn ex mij heeft uitgekocht, heb ik aardig wat geld op mijn rekening. Toch kan ik geen huis kopen, omdat ik daar te weinig voor verdien.” Ook particuliere huur is lastig, want er moet vaak voldaan worden aan een torenhoge inkomenseis. „Ik zie soms woningen waarvan ik de huur prima op zou kunnen brengen, maar waarbij ik niet aan de inkomenseis voldoe. Dan houdt het al snel op.” Ze valt dan ook tussen wal en schip, want voor een sociale huurwoning komt Pontes Salvador niet in aanmerking. „Daar sta ik te kort voor ingeschreven”, verklaart ze.

Daarbij komt de moeder van twee puberzonen voor een urgentieverklaring, die bij de gemeente of bij de woningcorporatie kan worden aangevraagd, niet in aanmerking. „Mij is verteld dat naast asielzoekers enkel ex-partners die thuis een onhoudbare situatie hebben een urgentiestatus krijgen. In mijn geval gaat die vlieger niet op, maar leuk is anders.”


Zeer beperkt door woonsituatie

Pontes Salvador en haar ex-partner ontwijken elkaar namelijk zoveel mogelijk. „We werken beide en als we thuis zijn dan gaat de één bijvoorbeeld boven zitten. We kijken in ieder geval niet gezellig met het hele gezin een film op de bank.” De nijpende woonsituatie beperkt haar dan ook zeer. „Ik wil door met mijn leven en zou bijvoorbeeld best graag weer willen daten. Maar dat doe je niet als je thuis je ex op de bank hebt zitten.”

Ze maakt zich dan ook flink kwaad. „Ik vind het schandalig dat het voor mij als fulltime werkende moeder, die nog nooit schulden heeft gehad, niet haalbaar is om woonruimte te vinden.” Bovendien vraagt ze niet veel. „Het liefst wil ik mijn beide zonen een eigen slaapkamer kunnen bieden, maar desnoods zet ik een slaapbank in de woonkamer. Toch vis ik zelfs voor een kleine studio steeds achter het net.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/97224140/nederlander-naief-over-financiele-gevolgen-scheiding
Bron afbeelding: Copyright GETTY IMAGES